Comunicació UGT

01 Jun, 2007

La UGT de Catalunya valora molt positivament la "cartilla" per als treballadors de la construcció que crearà el ministeri de treball

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:41

La mesura és similar al carnet que va proposar el nostre sindicat per reduir la sinistralitat laboral al sector

La UGT de Catalunya considera molt positiva la mesura anunciada pel ministre de Treball, Jesús Caldera, de crear una "cartilla" per als treballadors de la construcció que acrediti la seva formació per desenvolupar la feina. Es tracta d'una proposta similar a la que va fer el nostre sindicat el passat 18 de maig per reduir la sinistralitat en aquest sector, que entre gener i abril ja ha registrat 15 morts.

En concret, el nostre sindicat va proposar al Departament de Treball que condicionés la contractació de les empreses del sector de la construcció a què els treballadors tinguessin la formació adequada. Per això, el sindicat va demanar que s'activés un carnet que acredités al treballador o treballadora una formació mínima sobre la feina que ha de desenvolupar, i coneixements en matèria de prevenció de riscos laborals en el sector de la construcció.

Aquesta fórmula ja existeix en altres sectors, com el de l'alimentació -carnet de manipulador d'aliments-, o el del transport -carnet de conduir-, i considerem, per tant, del tot raonable i pertinent que s'implanti també al sector de la construcció; més encara quan els índexs d'accidentalitat laboral, amb resultat de mort, són molt elevats en aquest sector (un 15,4% més que entre gener i abril de 2006).

El carnet, hauria d'estar homologat, i hauria de garantir uns coneixements en la manipulació de la maquinària especialitzada, coneixements sobre prevenció de riscos laborals, salut i seguretat en el sector, i facilitar així que el personal que treballa al ram ho faci en les condicions de normalitat, legalitat, seguretat i coneixent els seus drets.

Aquest carnet hauria d'introduir-se deixant el marge de temps necessari per a implantar-se de forma efectiva, i facilitant els mecanismes adients per a que els treballadors/es, siguin de l'origen que siguin, i parlin la llengua que parlin, puguin fer la formació especialitzada per a obtenir-lo.

D'altra banda, la UGT de Catalunya considera que cal una política de sanció a les empreses que encara no compleixen la normativa en prevenció de riscos laborals. I per això és necessari triplicar el nombre d'inspectors fins assolir les ràtios europees d'inspector/treballadors. Més inspecció significa salvar més vides.

A més, la UGT de Catalunya torna a reivindicar la creació dels delegats de prevenció territorials i sectorials. A les grans empreses, els Comitès d'Empresa ja incorporen el delegat de prevenció de riscos laborals, però a les empreses petites, moltes sense sindicació (sobretot a les de menys de 6 treballadors, on no és possible la representació sindical), és necessària una figura sindical que visiti diferents empreses (ja siguin les d'un mateix territori o les d'un mateix sector) per assessorar tant els treballadors com els empresaris i vetllar per la seguretat de la plantilla.



Comentaris

    Powered by LifeType