Comunicació UGT

La UGT de Catalunya dóna suport al govern en el recurs a la tercera hora de castellà a la primària

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:21

Els temes que s'haurien de prioritzar són la situació a la secundària, la taxa d'abandonament prematur dels estudis, els dèficits en l'aprenentatge de llengües estrangeres i l'impuls a la FP

Davant l'anunci de la interposició per part del Govern de la Generalitat d'un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret estatal que fixa una tercera hora de castellà a les escoles de primària, la UGT de Catalunya vol manifestar:

  • El seu ple suport a la decisió del Govern català i la majoria de les forces polítiques amb representació parlamentària de recórrer la norma estatal que vulnera les competències pròpies en matèria educativa i que reconeix el nostre Estatut d'Autonomia.
  • Pel que fa a l'hora més de castellà a la setmana que a partir del proper curs s'impartirà a l'ensenyament primari, no sembla a priori necessari aquest reforçament de les competències lingüístiques dels alumnes catalans, ja que els diferents estudis realitzats demostren que el seu nivell de castellà es troba dins de la mitjana del conjunt d'alumnes de l'Estat i és més que acceptable. En tot cas, i tenint en compte que la realitat sociolingüística a Catalunya és del tot diversa, caldria deixar als centres educatius la màxima flexibilitat en l'aplicació dels nous currículums perquè puguin adaptar-los a les necessitats reals de l'alumnat i entenent que l'objectiu final és que els i les joves catalans siguin plenament competents en català, castellà i anglès en finalitzar l'etapa.
  • En cap cas es pot posar en qüestió el model d'immersió lingüística aplicat a l'ensenyament de Catalunya. Aquest és un debat superat i que no pot amagar quines són les autèntiques debilitats del sistema educatiu i els reptes a afrontar de manera immediata. Així, la UGT de Catalunya vol cridar l'atenció sobre quins han de ser els temes a prioritzar a l'agenda política, entre ells i el més important, la situació a la secundària i la taxa d'abandonament prematur dels estudis dels joves catalans, situat en el 31,2%, el doble que la mitjana europea. A més, cal afrontar decididament els dèficits detectats en l'aprenentatge de llengües estrangeres, especialment l'anglès, així com donar un fort impuls a la Formació Professional.
  • Finalment, la UGT de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a elaborar el més aviat possible la Llei Catalana d'Educació, que defineixi clarament els paràmetres del sistema educatiu català en un clima de consens social com el que va fer possible la signatura del Pacte Nacional per a l'Educació.


La UGT de Catalunya se suma a l'apagada general per lluitar contra el canvi climàtic

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:57

La seu central de la UGT de Catalunya a Barcelona, així com la resta de seus territorials dels sindicat tallaran il·luminació durant els cinc minuts que reclama la campanya.

La UGT de Catalunya secunda aquesta acció global contra els efectes de l'escalfament del planeta. El sindicat considera que aquest tipus d'iniciatives i de campanyes són necessàries perquè a més de conscienciar sobre les conseqüències que sobre el medi ambient té el nostre estil de vida en relació al consum energètic, ofereixen als ciutadans i les ciutadanes la possibilitat d'actuar de forma directa i col·lectiva.

Per la UGT de Catalunya l'èxit d'aquesta acció implicarà un pas endavant qualitatiu en el debat sobre el model energètic dels països industrialitzats i a la vegada els hàbits de consum energètic que estan vinculats amb la forma de les societats industrialitzades.

L'estat espanyol cal que acompleixi amb els seus compromisos amb el medi ambient que va signar amb el protocol de Kyoto i aconseguir reduïr l'actual ritme d'emissions de gassos hivernacle. Hem d'evitar el despilfarrament energètic a tots els sectors industrials, apostar per formes de produïr energia que no emeti gasos hivernacle, en especial les renovables que més recorregut i capacitat de creixement tenen (com l'eòlica), però també obligar a les companyies, industries i empreses que evitin despeses energètiques evitables.

Aquesta apagada també ha de servir per fer conscienciació entre els ciutadans i els treballadors de que la despesa energètica no només té un reflexe a la factura elèctrica sinò que té efectes negatius per a les futures generacions i per la futura activitat econòmica.

Les darreres dades de l'IPCC i de l'informe Stern deixen clar que el canvi climàtic, si no apliquem mesures ja, tindrà uns costos econòmics, socials i ecològics molt greus. Encara que la producció d'energia elèctrica no és la única font antropogènica de gasos hivernacle és una part important de l'emisió d'aquests. Si no volem deixar als treballadors de les futures generacions unes condicions pitjors que les que tenen els treballadors d'avuí dia hem de començar a treballar ja per reduïr la despesa elèctrica i intentar reconduir tota la producció elèctrica possible a formes que no emetin tanta quantitat de CO2 per kw/h produit.



Powered by LifeType