Comunicació UGT

01 Feb, 2007

La UGT de Catalunya dóna suport al govern en el recurs a la tercera hora de castellà a la primària

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:21

Els temes que s'haurien de prioritzar són la situació a la secundària, la taxa d'abandonament prematur dels estudis, els dèficits en l'aprenentatge de llengües estrangeres i l'impuls a la FP

Davant l'anunci de la interposició per part del Govern de la Generalitat d'un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret estatal que fixa una tercera hora de castellà a les escoles de primària, la UGT de Catalunya vol manifestar:

  • El seu ple suport a la decisió del Govern català i la majoria de les forces polítiques amb representació parlamentària de recórrer la norma estatal que vulnera les competències pròpies en matèria educativa i que reconeix el nostre Estatut d'Autonomia.
  • Pel que fa a l'hora més de castellà a la setmana que a partir del proper curs s'impartirà a l'ensenyament primari, no sembla a priori necessari aquest reforçament de les competències lingüístiques dels alumnes catalans, ja que els diferents estudis realitzats demostren que el seu nivell de castellà es troba dins de la mitjana del conjunt d'alumnes de l'Estat i és més que acceptable. En tot cas, i tenint en compte que la realitat sociolingüística a Catalunya és del tot diversa, caldria deixar als centres educatius la màxima flexibilitat en l'aplicació dels nous currículums perquè puguin adaptar-los a les necessitats reals de l'alumnat i entenent que l'objectiu final és que els i les joves catalans siguin plenament competents en català, castellà i anglès en finalitzar l'etapa.
  • En cap cas es pot posar en qüestió el model d'immersió lingüística aplicat a l'ensenyament de Catalunya. Aquest és un debat superat i que no pot amagar quines són les autèntiques debilitats del sistema educatiu i els reptes a afrontar de manera immediata. Així, la UGT de Catalunya vol cridar l'atenció sobre quins han de ser els temes a prioritzar a l'agenda política, entre ells i el més important, la situació a la secundària i la taxa d'abandonament prematur dels estudis dels joves catalans, situat en el 31,2%, el doble que la mitjana europea. A més, cal afrontar decididament els dèficits detectats en l'aprenentatge de llengües estrangeres, especialment l'anglès, així com donar un fort impuls a la Formació Professional.
  • Finalment, la UGT de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a elaborar el més aviat possible la Llei Catalana d'Educació, que defineixi clarament els paràmetres del sistema educatiu català en un clima de consens social com el que va fer possible la signatura del Pacte Nacional per a l'Educació.


Comentaris

    Powered by LifeType