Comunicació UGT

26 Gen, 2007

La UGT de Catalunya mostra la seva preocupació perquè el mercat laboral català no absorbeix tota la demanda d'ocupació

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:32

El nombre d'aturats ha augmentat un 3,4%, tot i la creació d'ocupació

Segons les dades de l'Enquesta de Població Activa del darrer trimestre del 2006 publicades avui, a Catalunya hi ha 26.500 persones actives més que el trimestre anterior, un creixement d'activitat que s'ha traduït en 8.800 nous ocupats i 17.700 persones més aturades. És a dir, que encara que el nombre d'ocupats ha augmentat no hem aconseguit reduir l'atur, sinó que fins i tot ha augmentat, i això vol dir que encara que la nostra economia és capaç de créixer en llocs de treball, no aconsegueix absorbir tota la demanda. En les dades anuals la tendència és diferent, amb unes 100.900 persones actives més, 92.800 nous ocupats i 8.000 nous aturats. Però, tot i així, en aquest any a l'Estat espanyol, s'ha aconseguit no només absorbir tota la nova demanda d'ocupació (que ha crescut molt més que a Catalunya), sinó fins i tot reduir el nombre d'aturats.

Respecte a la taxa d'activitat, continua creixent a Catalunya, però el nostre mercat no és dels més dinàmics. Respecte al trimestre anterior, Catalunya ha augmentat una mica per sobre de la mitjana estatal, però durant l'any 2006 només s'han incrementat les persones actives en un 2,80%, mentre que a l'Estat ha sigut del 3,11%. Altres comunitats, com Madrid i el País Valencià, han tingut un creixement de les persones actives del 5,10% i del 4,65%, respectivament.

Pel que fa a les persones ocupades, han augmentat un 0,26% respecte al trimestre anterior, però aquesta dada també és més baixa que a l'Estat (0,53%) i altres motors econòmics (Madrid ha experimentat un creixement de l'ocupació del 2%, i el País Valencià, de l'1,80%). Durant tot el 2006 també Catalunya ha tingut menys capacitat que Espanya d'incrementar el nombre d'ocupats: mentre que a Catalunya ha augmentat en un 2,76%, l'increment estatal ha estat del 3,56%.

Respecte a les persones en situació d'atur, a Catalunya aquest trimestre han crescut en un 7,72%, molt per sobre de l'Estat (2,58%). Les dades anuals també són negatives: en aquest últim any, les persones desocupades han augmentat en un 3,4%, quan la tendència estatal ha sigut de disminuir l'atur en un 1,7%. És per això que la taxa d'atur catalana també ha augmentat respecte l'any passat, tot i que només un dècima, i se situa en el 6,7%.

El punt més negatiu continua sent l'elevada temporalitat del mercat laboral català, que tot i ser més favorable que el trimestre passat, és un punt percentual més elevada que fa un any. La taxa de temporalitat aquest trimestre s'ha situat en el 26,4%, i és més present en els joves (57,6%) i en les dones (27,7%).

En aquest sentit, encara trobem una bretxa de gènere en l'ocupació: mentre que la taxa d'activitat masculina a Catalunya és de el 72%, la femenina es troba al 53,03%, gairebé 20 punts per sota. També la taxa d'atur és més alta entre les dones, un 8,08%, enfront del 5,61% dels homes. Això vol dir que a Catalunya encara hi ha diferències clares de gènere a l'hora d'aconseguir treball.

Davant d'aquestes dades, la UGT de Catalunya valora:

- Que la posada en marxa del Pla General d'Ocupació de Catalunya serveixi per crear una ocupació de qualitat.

- Que ja s'han començat a notar els primers efectes de la Reforma Laboral en la creació d'ocupació indefinida, però esperem que vagi a més en la lluita contra la temporalitat.

- La importància de la formació dels nostres treballadors i treballadores en aquelles ocupacions més demandades pel mercat laboral. Especialment, en les ocupacions de difícil cobertura, que actualment s'estan cobrint amb mà d'obra immigrada contractada en origen.

- El rellançament de l'Acord Estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l'ocupació i la competitivitat de l'economia catalana, del qual la UGT de Catalunya prioritzarà l'eix de "formació" i el d' "immigració i mercat laboral", per tal de millorar la qualitat del mercat de treball.

.

Comentaris


    Afegeix comentari






    Powered by LifeType