Comunicació UGT

11 Gen, 2007

La UGT de Catalunya convoca una concentració de treballadores de geriàtrics per reivindicar unes condicions laborals dignes

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 16:45

Els treballadors i les treballadores de centres de dia i residències per a gent gran exigeixen un conveni català que reguli el sector


La UGT de Catalunya ha convocat demà divendres, 12 de gener, una concentració de treballadors i treballadores del sector de la Geriatria per protestar per les condicions laborals que parteixen actualment. La concentració tindrà lloc a les 10.30 hores davant del Departament d'Acció Social i Ciutadania, com a acció de pressió perquè es constitueixi la taula que ha de negociar el futur conveni autonòmic de la Geriatria.

El passat 5 d'abril de 2006 es va signar un acord entre el llavors Departament de Benestar i Família, els sindicats majoritaris i les patronals del sector amb el compromís de constituir en el termini màxim d'un mes la taula negociadora del futur conveni català de la Geriatria. Encara avui no s'ha constituït la taula, a causa del boicot reiterat de la patronal majoritària, l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA).

Actualment els 22.000 treballadors i treballadores (el 90% són dones) de residències i centres de dia per a gent gran estan emparats per un conveni estatal de la Geriatria, que la UGT de Catalunya considera totalment insuficient. Els i les auxiliars de geriatria dels centres privats i concertats cobren un salari de 794 euros bruts al mes per una jornada de 40 hores setmanals, cobren només 7 euros per treballar un dia festiu sencer i tenen l'antiguitat congelada. Aquests treballadors i treballadores demanen l'equiparació salarial amb els treballadors dels centres públics, que cobren 1.168 euros bruts al mes. A Catalunya hi ha només 17 centres geriàtrics públics, dels 1.046 centres que hi ha a tot Catalunya.

Amb aquests salaris i les dures condicions físiques i emocionals que suposa la cura de la gent gran (18 de cada 25 malalts de fibromiàlgia són treballadores de la geriatria), les empreses no troben personal que s'hi vulgui dedicar. Això suposa, d'una banda, una sobrecàrrega de feina per a la gent amb experiència que treballa en aquests centres, així com que es contracti personal sense formació adequada, en molts casos persones immigrades (representen ja el 20% del personal) a qui es paga menys o a qui, en alguns pisos-residències, es lloga un llit a canvi de "vigilar" els residents. El nostre sindicat calcula que actualment la meitat dels treballadors i les treballadores de centres geriàtrics no tenen una formació adequada. És evident que, en aquestes condicions, és impossible oferir un servei de qualitat a la ciutadania. D'altra banda, la UGT de Catalunya també demana a l'Administració una acreditació de centres.

També en el aspecte de la formació, el futur conveni català hauria de regular el sector i reconèixer quina ha de ser la formació reglada i exigible. La UGT de Catalunya considera que s'hauria d'establir la figura del Tècnic Sociosanitari, amb 2.000 hores lectives de formació, que s'afegiria als Auxiliars d'Infermeria.

Concentració treballadors sector Geriatria

DIA: divendres 12 de gener de 2007

HORA: 10.30 hores

LLOC: davant del Departament d'Acció Social i Ciutadania (Plaça Pau Vila, 1, Barcelona)



Comentaris

    Powered by LifeType