Sindicats internacional
  Xarxa sindical

4 Ago, 2008

Avui sona l'adaggio d'Albinoni a Srebenica

Enviat per laurapelay 11:40 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Divendres al migdia, com si l'agost ens volgués portar bones notícies, el 3/24 interrompé la seva emissió per portar-nos a la Haia. Allà s'iniciava el procés contra Radovan Karadzic qui fou un dels responsables de la neteja étnica a Bosnia Herzegovina.

Recordo aquell estiu, quan a la plaça Major de Montblanc a les 7 puntualment sonava l'adaggio d'Albinoni, en protesta contra la guerra dels balcans.. Com una espècie de premonició dijous als vagons de la RENFE tornava a sonar pel fil musical...quines notes més precioses per tanta ignominia.

Quan acabà la 2na Guerra Mundial sota la fàcil paraula del "mai més" i tal i com dicta la Carta de San Francisco "nosaltres els pobles" haviem de crear la més gran organització mundial que havia de vetllar pel nostre futur. Aquesta mateixa organització, la ONU fou la que -permet moltes guerres -va abandonar la població civil d'Srebenica a la seva sort quan els cascos blaus holandesos vàren marxar. Quin precedent per a la història i quina lliçó pel futur.

I quina confiança per a tots nosaltres: al mateix cor d'Europa, la que és desagnà fa 70 anys vàrem permetre que el que ja a la primera guerra Mundial s'anomenava el "vesper dels Balcans" resorgís amb més força i tots els fantasmes fraticides ressorgissin.

Massa cops a posteriori hem dit i hem alçat una veu dient que mai més hem de tolerar catastrofes com aquella.Ho hem fet tants i tants cops que la reiteració ha tret valor a la paraula. Trist consol pels morts d'Srebenica i tota aquella guerra. Lamentable final veure com Milosevic moria a la presó sense escoltar el veredicte.Peró potser aquest cop tindrem justícia i Karadzik sentirà la sentència del món. Llàstima que altres com ell, els responsables de la guerra del Darfur, Palestina, Afganistan..no saben ni per on cau la Haia...

Si mai escolteu l'adaggio l'Albinoni,us entrarà una melancolia important. Recordeu els morts d'Srebenica, pensant peró que potser per fi la impunitat romandrà estingida.



1006 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink




 authimage