Bloc de Dionís
Xarxa sindical

29 Feb, 2008

responsabilitat de la gestió de l'aigua

Hem sabut per la premsa que la xarxa de distribució d’aigua, de la qual t’atorga-dala gestió l’empresa pública Aigües Ter Llobregat, perd 11 milions de litres cada dia. Hi ha detectades dotze fuites a la canonada que connecta Cardedeu amb la Trinitat

Aquesta situació segons s’ha reconegut, de forma oficial, es produeix des del 2005; el que suposa una perduda total de 2,33 hectòmetrescúbics d’aigua (o el que es el mateix la cinquena part de l’embassament de Siurana.

Per als ¨veïns es dona des de l’any 1999 o 2000. Però mes enllà de si es dona o no el que fica en evidència es una mala gestió del subministrament com també qüestiona la responsabilitat de la mateixa amb un bé escàs, per part d’una empresa pública. També el plantejament de si es prioritza el bon servei o els beneficis econòmics d’aquest servei. I qui es beneficia dels mateixos.

Crec que en els anys de bonança i abundància es quant s’han de preveure (planificar i posar en marxa les polítiques per una gestió responsable de l’aigua. Es quant s’han de preveure possibles situacions com les que estem visquem a Catalunya de sequera extrema i quant cal prendre mesures per estar preparats.

Aquesta situació de mala gestió i de responsabilitat es possible que no sigui imputable en la seva totalitat a l’actual govern, però ningú negarà que es responsable des de el moment que es fa càrrec de la gestió política. Per tant als anteriors sels ha de recordar que han fet malament una gestió d’un recurs escàs i als actuals sels ha d’exigir una gestió responsable amb els discursos i campanyes per reduir el consum d’aigua; els que tenen la responsabilitat pública i política del moment han de ser coherents amb les peticions que fan a la població.

Per últim recordar que l’Agencia Catalana de l’Aigua te un Consell d’Administració que es l’òrgan de decisió de les actuacions de l’Agència i que les parts representades ara també ho eren en els anys que hipotèticament es produïa aquesta fuita. També s’haurà de demanar mes implicació i vigilància respecte a l’organisme on estan així com continuem reivindicant que els sindicats de classe mes representatius de Catalunya hem d’estar com a membres de ple dret en aquest òrgan, ja que l’aigua es un be escàs i d’interès general.

(Segueix)
1015 lectures

29 Feb, 2008

absentisme

Ahir la patronal CECOT va presentar un estudi sobre l’absentisme i com aquest perjudica la competitivitat de les empreses.

Analitzant el mateix es curiós que en el començament es diu que la definició d’absentisme es poc clara jurídicament. Des de la UGT de Catalunya creiem que aquesta afirmació es si mes no poc afortunada, ja que sembla simular una maniobra de distracció o de justificació del que es pot llegir en el contingut de l’informe.

Per la UGT la definició que en fa l’OIT, si es vol entendre, queda definida per si mateixa. Per entendre i ser curosos en l’anàlisi s’haurà de separar la falta d’assistència a la feina justificada de la injustificada. Si no es fa podem incloure conceptes com les vacances, permisos remunerats, etc, coma ara drets dels treballadors i treballadores. Per el que fa a les vacances i altres permisos remunerats cal anar en compte ja que no tenen cap justificació de ser contemplats com absentisme ja que no formen part del còmput anyal d’hores a treballar.

També es greu que es vulgui contemplar els permisos de maternitat o de lactància del nadó com a absentisme.

L’absentisme, juntament amb la manca de formació dels treballadors, la baixa qualificació dels mateixos, les condicions laborals precàries, la escassa inversió en recerca desenvolupament i innovació, la escassa o nul·la aplicació de la llei de prevenció de riscos laborals; son els elements que perjudiquen a la competitivitat de les empreses.

Aquestes son realment les causes de que les empreses no siguin competitives, culpar al sistema públic de salut i acusar-lo de ser excessivament permissiu a l’hora de poder “agafar” la baixa, es simplement un insult a aquells que prescriuen “la baixa” –els metges del CAP- , ja que es dubta de la seva professionalitat i els fica com a presumptes delinqüents, ja que s’insinua que falsifiquen un document públic. També es un insult als treballadors i treballadores que els tracten també com a delinqüents en potència. Tot plegat un despropòsit inacceptable.

L’informe no fa una descripció de les IT’s per accident laboral, malalties professionals o malalties comunes. No les fa simplement perquè no tenim dades i per tan aquestes afirmacions de permissivitat o facilitat del sistema públic no es basen en cap dada i sembla que son si mes no arbitraries, per no dir temeràries.

Tot plegat un despropòsit que haurem d’estar alerta, no per que no ens preocupi la competitivitat de les empreses sinó per situar allò que realment la afecta i poder afrontar-lo amb les propostes i el consens necessari.

(Segueix)
729 lectures