Bloc de Dionís
  Xarxa sindical

21 Set, 2007

II CONGRÉS DE PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS

Els dies 19, 20 i 21 de setembre s’ha desenvolupat a Cadis el II Congrés en matèria de Prevenció de Riscos Laborals on han estat presents sindicats i representants de governs de Iberoamèrica.

S’ha posat de manifest la problemàtica, en aquesta matèria, que tenen els diferents països i sobre tot s’ha pogut observar l’interès i el treball que s’està realitzant per els sindicats i alguns governs.

Durant el congrés els delegats al mateix hem tingut l’oportunitat de conèixer les diferents realitats i algunes són un tant, salvant les diferències, familiars; així les morts per accident laboral es concentren en la construcció, agricultura, mineria i indústria química.

També hi ha realitats que reclamen una actuació imminent per intolerable reconeixen que hi ha prop de 18 milions d’infants que treballen i que el 50% de la població treballadora ho fa en l’economia submergida.

Davant aquestes realitats és normal que reclamin una atenció als poders públics i concretament major implicació dels seus governants per millorar la situació que pateixen i que situen per tenir una major cohesió social.

Només amb legislació que potenciï la participació dels interlocutors socials i la societat civil així com la regulació de la Prevenció dels Riscos Laborals podran aconseguir la fita (l’objectiu) d’una societat més justa, més equilibrada.

Reclamen el dret individual a la seguretat i salut; i la implantació de polítiques i estratègies preventives que siguin assumibles; que els seus respectius governants impulsin el desenvolupament legislatiu i reglamentari necessari; que la Organització OISS assisteixi tècnicament als governs en les propostes i una major actuació formativa i informàtica que ajudin a la sensibilització d’empresaris i treballadors en aquesta matèria.

Aquest II congrés han servit per compartir experiències, per conèixer realitats i sobretot per conèixer les voluntats dels diferents sindicalistes de voler canviar les condicions laborals dels seus respectius països en unes condicions que podríem qualificar de heroiques.

Mentrestant les parts a les quals acudeixen per aconseguir assessorament, experiències i suport (sindicats espanyols i govern) tenim la responsabilitat de no defraudar-los en allò que per a ells és essencial i vital per un futur més esperançador al qual han volgut deixar palès (constància) que aspiren i que no estan disposats a renunciar; amb la declaració que es va aprovar per aclamació en el plenari. Per això és important que en la responsabilitat que ens han confiat no els defraudem.

8002 lectures