Bloc de Dionís
  Xarxa sindical

30 Gen, 2008

la salut laboral en el si de l'empresa

Des de la UGT de Catalunya, conscients de la xacra social que representen els accidents laborals i preocupats pel degoteig diari d’accidents, que es van situar durant el període 2006 en 890 diaris, vam demanar un estudi sobre la sinistralitat en les empreses catalanes a la UPF, estudi que ha estat dirigit per Manolo Luque, Jaume Garcia i Florencia Abiuso.

L’estudi s’ha centrat en 4 items concrets que són: immigració, formació, organització i gestió de la prevenció i representació amb una mostra significativament rellevant i fiable des de la vessant científica.

Les conclusions més rellevants de l’estudi de la PF són que la dimensió de l’empresa incideix en el model de prevenció que s’escull, majoritàriament s’imposa la gestió conjunta entre els serveis propis i els aliens; la dada però més rellevant en aquest apartat es situa en que el 27% de les empreses sols tenen el model del servei propi de prevenció.

La reflexió que ens plantegem al respecte és sobre les mesures necessàries que cal adoptar per incentivar, fomentar i promocionar aquest model de gestió propi, ja que és l’únic que garanteix l’assimilació i la incorporació de la gestió en matèria de prevenció com un element més de gestió en el procés productiu.

També és interessant observar que les empreses que disposen d’un servei propi de prevenció tenen freqüentment la figura del recurs preventiu, tot i que s’observa amb major freqüència l’existència d’aquesta figura en les empreses que combinen els dos models de gestió.

El més rellevant d’aquesta situació és que aquesta figura del recurs preventiu tindria molt més sentit si les empreses que haguessin externalitzat totalment la prevenció haguessin optat per la mateixa, tot i que la més correcta fora la figura del coordinador de seguretat i salut laboral.

Les dades de la formació tot i que poden en primer terme ser satisfactòries respecte al % de les empreses que fan formació, (79%) quant analitzem amb la periodicitat que es dona, la seva diversitat en funció del diferent perfil professional (i per tant dels riscos) són preocupants, per no dir alarmants, ja que el 72% de la formació és anyal o superior a l’any i sols el 40% es fan en funció del perfil professional.

I per últim el col.lectiu de treballadors immigrants que estan representats en el 80% de les empreses enquestades. Cal recordar que aquest col.lectiu és el que més accidentalitat suporta. Es alarmant que el 64% no reben formació o no saben si la reben en matèria de seguretat i salut laboral.

Aquestes situacions es fan necessàries de situar-les en una revisió de l’actual Pla de Govern de Prevenció juntament amb les incorporacions aprovades en la Estrategia Espanyola com els Agents territorials i sectorials; la cartilla o carnet del professional de la construcció, el Plan Prevea, entre les mes destacades.



688 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink




 authimage