e-sindicalisme

Lo que para los medios no es noticia, sí lo es para los internautas: el caso de la violación de los derechos de los trabajadores de El Corte Inglés

Notícies sobre e-sindicalisme — Enviat per esindicalisme @ 12:42

Recintemente publiqué un post denunciando la pasividad de los mass-media a las denuncias y sanciones realizadas contra El Corte Inglés que Chesi tuvo la amabilidad de promover en “Menéame”. Bien podría ser que mi hipótesis estuviera equivocada y que la información no tuviera ningún interés periodístico o comunicativo. Pero la reacción de la blogosfera al conocimiento de tal noticia me ha confirmado en mis trece.


Para los lectores de “Menéame” la noticia ha sido lo suficientemente importante como para colocarla en portada y también para ser una de las más votadas de esta semana. Incluso la noticia más breve de La Vanguardia en el sistema de promoción de noticias ha pasado rápidamente a portada. No sólo en este sistema de promoción de noticia, también en Pezones Negros.


Respecto a los mass-media tan sólo han aparecido algunas noticias breves, una en La Vanguardia o en el E-Noticies. Dificilmente saldrán en más medios tradicionales. Pero el hecho de que para los internautas esta sea una noticia interesante hace que mi teoría del boicot a todas las noticias negativas de El Corte Inglés son eliminadas directamente de las redacciones debido a la presión que ejerce esta empresa vía su contratación de publicidad.


Por suerte el “pueblo” no es tonto, los bloggers tenemos nuestro propio criterio, no sometido a coacciones comerciales y la noticia de la violación de derechos laborales y sanciones de la inspección de trabajo ha emergido en la blogosfera y no se la va a mantener callada. El Corte Inglés no controla internet ni a los bloggers ni dependemos comercialmente de ellos, y eso para cualquier empresa cuya estrategia se base en una fuerte imagen corporativa le va a salir caro. ¿Cibersindicalismo?, tal vez... pero el desgaste de imagen en la blogosfera tan sólo ha comenzado.



www.sindicalista.org és noticia

Notícies sobre e-sindicalisme — Enviat per esindicalisme @ 17:31

A "El Periódico" veiem aquesta notícia que us reprodueixo. La original és aquí

Vagues via 'e-mail'

  1. La UGT de Catalunya agrupa els ciberdiaris sindicals d'empreses i afiliats en una plataforma
  2. La xarxa suma 24.000 visitants mensuals
Si desitja veure el gràfic en PDF faci un clic a la imatge.
Si desitja veure el gràfic en PDF faci un clic a la imatge.
ANTONI FUENTES
BARCELONA

Les assemblees i les vagues ja no es convoquen al tauler d'anuncis de les empreses. Apareixen a les pàgines web i els blocs sindicals que proliferen cada vegada més. En l'última negociació del conveni col.lectiu de l'Hotel Princesa Sofía de Barcelona, al voltant del 60% de la plantilla, formada per 300 empleats, va rebre l'avís d'assemblees o de novetats a través d'un sistema d'alerta per correu electrònic al qual s'havia subscrit. Aquest nou mètode conviu amb el vell tauler d'anuncis "perquè sempre hi ha algú a qui li costa més accedir a internet", afirma Pepi Navarro, la impulsora de la web de la UGT a l'hotel.
Els sindicats espanyols són pioners en el salt a la xarxa i les seves pàgines es troben entre les més visitades de les centrals europees i fins i tot per sobre de les del PSOE i del PP. La UGT de Catalunya ha organitzat la presència a internet en una plataforma que anomenen blogosfera sindical (sindicalista.org). Les seves estadístiques fins ara són de 65.000 pàgines d'informació servides i 24.000 visitants mensuals. El portal principal (ugt.cat) ja ha arribat a 1,5 milions d'accessos.
"El salt a internet és un camí que no té marxa enrere. Amb la blogosfera tenim una plataforma que ens permet crear un entorn de comunicació personal i immediata de cada vegada més seccions sindicals i quadros de la UGT", assegura Miguel Ángel Escobar, responsable de comunicació.
El contingut estàndard de les pàgines inclou el conveni col.lectiu, les taules salarials, el calendari laboral, així com informacions relacionades amb l'empresa o el sector. "La majoria dels treballadors accedeixen a la pàgina des de casa seva per realitzar consultes en qualsevol moment. Amb freqüència és més fàcil trobar la informació així que a través dels mitjans convencionals o demanant-la a algun delegat", diu Pepi Navarro.
Els treballadors també es beneficien d'iniciatives de l'Administració a internet. La pàgina que va posar en marxa el departament de Treball per consultar 2.094 convenis col.lectius amb efectes a Catalunya va arribar a la xifra acumulada d'un milió de visites --la majoria de treballadors-- el desembre passat, als 15 mesos d'haver-se iniciat.

Vídeos a Youtube
Els impulsors de l'anomenat Comando precari dels joves de la UGT han quedat desbordats amb l'interès suscitat per les gravacions en vídeo d'entrevistes de treball que recullen ofertes en negre, discriminacions per l'aspecte físic o jornades interminables amb sous ínfims. En alguns mesos, aquests tres vídeos penjats en un bloc que remet a Youtube han estat visualitzats en més de 50.000 ocasions.
L'eina virtual també ha estat utilitzada en alguns tancaments o reestructuracions d'empreses. Durant la negociació que va acabar amb 217 acomiadaments a la fàbrica de rentadores de Domar a Martorelles, un grup d'afectats publicava un dietari amb el comunicat de vaga. Els màxims líders de la UGT i CCOO a Catalunya no han volgut despenjar-se i han creat els seus blocs, que baten rècords de visites amb els temes més polèmics.



Campanya per presionar les patronals per a que aceptin negociar 1000 € de salari mínim

Notícies sobre e-sindicalisme — Enviat per esindicalisme @ 13:36


Arxiu documental de la UGT de Catalunya en línia

Notícies sobre e-sindicalisme — Enviat per esindicalisme @ 17:14

Els companys del CRESC han possat en línia l'arxiu digital de la UGT de Catalunya on podem consultar les referències de més 7.000 llibres i documents, segons autor, materia, títol, etc.. i que ens permet saber quin material hi ha a l'arxiu documental abans de demanar-ho.


Des d'aquest blog felicitem a l'equip del centre documental per la seva nova web i l'arxiu en línia.



Recollida de signatures virtual per a que s'acompleixi l'acord de

Notícies sobre e-sindicalisme — Enviat per esindicalisme @ 13:47
Recollida de signatures virtual per a que s'acompleixi l'acord de 
tancament del comerç el dia 24

Volem demostrar a les administracions i les associacions
empresarials que cal que acompleixin l'acord amb el que van
arribar amb els sindicats per a que els treballadors del comerç
puguin tancar i descansar després de les 15.00h del dia 24 de
desembre. Per aquesta raó demanem a tots els sindicalistes i
treballadors de Catalunya que donin suport amb la seva signatura
al descans dels treballadors del comerç.

Per poder signar cal anar a la següent banner:


o al següent text: Campanya per a que el comerç tanqui el 24 a les 15.00h


Cyberpiquetisme dels treballadors de Domar

Notícies sobre e-sindicalisme — Enviat per esindicalisme @ 13:35

Un nou exemple de cyberpiquetisme organitzat pels sindicalistes i treballadors d'una empresa amenaçada per un ERO, és la pàgina web www.salvemosdomar.com. A aquesta pàgina hi tenim informació sobre les mobilitzacions, el recull de demandes laborals, fotos de les manifestacions i expliquen "curiositats" sobre com la direcció de l'empresa no ha destinat les subvencions per I+D al que tocava.


Val la pena donar-li un cop d'ull i deixar un missatge de suport als companys de DOMAR.



Avuí és el "Blog Day" el dia de la blogosfera

Notícies sobre e-sindicalisme — Enviat per esindicalisme @ 09:54

Aquesta jornada preten que es recomanin els 5 blocs que descubrim aquest dia i els recomanem al personal. Us deixo una notícia apareguda a La Malla.net on ho expliquen molt bé.

Una jornada per descobrir la blogosfera
Jose Soler (laMalla.net)
La febre creixent pels blocs ha fet que, fins i tot, hi hagi un dia del calendari consagrat a aquests espais personals. Des de l'any passat, el 31 d'agost és el Dia del Bloc, la data escollida per recomanar bitàcoles noves i interessants. L'iniciativa parteix d'un blogger israelià que va convocar cada creador a recomanar, dins de la seva pàgina, cinc blocs que hagi conegut aquell dia, fent una breu descripció dels continguts dels mateixos. L'idea és que els bloggers coneguin altres bloggers, preferentment d'una cultura, posició o punt de vista diferent al seu. Vist el considerable èxit que va tenir l'any passat, Nir Offir ha decidit repetir l'experiència.

Tot i que cada dia la majoria dels blocs existents recomanen i adrecen els internautes cap a altres blocs, aquest dijous és el dia assenyalat al calendari de la xarxa per fer canvis, innovar i capbussar-se a dintre de l'infinit món de la blogosfera. Amb la idea d'estrènyer llaços entre els bloggers d'arreu del món i ampliar mires, l'israelià Nir Offir va iniciar l'any passat una iniciativa anomenada Blogday (el Dia del Bloc) on cada blogger recomana cinc blocs que considera interessants i que ha trobat nous aquell mateix dia.

El funcionament d'aquesta jornada és ben senzill. Es tracta de recomanar els cinc blocs (que han de ser nous i coneguts aquell dia) i fer una breu descripció dels continguts que es poden trobar. També cal afegir el tag Blog Day de Technorati (http://technorati.com/tag/blogday2006) i enllaçar amb el web oficial del Blog Day.

La filosofia d'aquest Dia del Bloc és de coneixement i d'obertura de mires per part de tots els bloggers. Per això, Nir Offir recomana que els enllaços siguin de cultures o punts de vista allunyats a les del propietari de la bitàcola. Segons Offir, creador del primer servei de bitàcoles al seu país, els bloggers es limiten a navegar sempre pels mateixos blocs, perdent gran part dels nous i interessants que es generen cada dia i cada vegada amb més velocitat. L'excés d'informació fa que els bloggers arrisquin poc. Així doncs, aquest dijous és el dia per eixamplar postures i trencar prejudicis. A enllaçar s'ha dit.



El català ja és oficial a Europa

Notícies sobre e-sindicalisme — Enviat per esindicalisme @ 11:30

Ahir la Mesa del Parlament Europeu va votar favorablement a que els ciutadans que es dirigeixin en català, gallec o euskera a la UE se'ls hi respongui en aquest idioma. Aquesta decisió s'ha prés gràcies al vot de qualitat del President del Parlament, ja que han arribat a un empat 7 vots a favor (de les esquerres europees) i 7 en contra (del Partit Popular Europeu) i amb una forta oposició de l'eurodiputat català Vidal Quadras.


Val a dir que aquesta va ser també una campanya de cyberpiquetisme digital que es va endegar des de la UGT de Catalunya que va aconseguir que1500 sindiacalistes enviin un mail al President del Parlament reclamant el català a Europa.


Una bona noticia, i encara que el cyberpiquetisme en aquest cas ha tingut segúrament un pes secundari, sí que és un exemple més que amb pocs recursos i amb ganes des del món sindical es pot incidir amb les eines de les TIC.



Comunicat 2.0: la renúncia de Maragall i el bloc de Josep M. Àlvarez

Teoria de l'e-sindicalisme — Enviat per esindicalisme @ 13:29

Continuant amb les eines que la nova revolució (i no tant nova, ja que les eines wiki tenen molts anys) d'internet ens dona, hem provat que el comunicat 2.0 funciona. Enlloc de que la UGT faci un posicionament institucional sobre la renúncia del President Maragall a tonar a presentar-se, amb lo que quedaria un comunicat molt institucional i possiblement molt plé de llocs comuns, el secretari general de la UGT de Catalunya, en Josep M. Àlvarez, a través del seu bloc, a fet una entrada explicant com ell veu la renúncia.


Aquesta entrada ha tingut molt més èxit que un comunicat fred, ja que a més de ser citat als diaris (alguns cops fins i tot indicant que la font era el bloc del Josep M. Àlvarez) ha tingut reacció a la blocatosfera, com per exemple al bloc del periodista Saül Gordillo, experts en blocs, o fins i tot ha sigut citat per personalitats del món de la política devant de càmares.


Aquest exemple forma part de com estem provant amb certa maduressa tot això dels blocs.




Sindicalisme i web 2.0

Notícies sobre e-sindicalisme — Enviat per esindicalisme @ 15:45

La xarxa de blocs sindicals i el bloc d'en Josep M. Àlvarez forma parte del que es diu web 2.0 o projectes col·laboratius a internet. Desde la UGT de Catalunya hi anem darrera d'altres en projectes de web 1.0 i web 2.0 (especiàlment en campanyes de cyberpiquetisme), però en aquest àmbit somb capdevanters.


Potser caldria explotar aquest aventatge a l'hora de fer feina col·laborativa i llençar-nos a projectes que requereixen un esforç col·laboratiu més fort com una wikipedia sindical. Què us sembla la proposta?




Funciona el cyberpiquetisme?

Notícies sobre e-sindicalisme — Enviat per esindicalisme @ 03:05
Sembla ser que sí, les primeres proves seriosses que fem al nostre país han resultat positives, més de 750 mails enviats per persones diferents al Borrell per defensar el català a la UE, i un parell de més que millor deixem sense explicar per no aigüalir la festa, han demostrat ser molt efectives. Innovem i provem i ens sortim... :-)

Primera acció de "cyberpiquet" a la UGT de Catalunya

Notícies sobre e-sindicalisme — Enviat per esindicalisme @ 01:14

Val a dir que s'ha teoritzat massa poc per un terme que s'ha concebit massa aviat com el de "cyberpicketing" que vol dir "cyber"-"piquet" o és a dir fer un piquet cibernètic, és a dir amb eines telemàtiques.


Potser aquest concepte que va ser pioner al sindicalisme a internet l'han deixat massa buit de contingut. Fer de piquet vol dir actuar, intentar que una vaga hi funcioni però de forma activa. Ara l'ús que es fa és més aviat passiu, el cyberpiqueting ha passat a ser "cyberinformació sobre conflictes".

Però la UGT de Catalunya ha fet una passa més endevant, en aquest sentit ha llençat el cyberpicket actiu, integrant mecanismes de treball com Amnistia Internacional i d'altres ja estaven fent a internet. Aquest cyperpiquet actiu implica que el visitant participa i cal la seva acció per a que la campanya hi funcioni. En aquest cas és un senzill aplicatiu d'auto-enviament d'e-mails al compte de correu del president del Parlament europeu per demanar que reconsideri la mesa del Parlament la decissió sobre l'ús del català a la cambra. Podue participar al següent enllaç:

http://www.ugtcatalunya.org/~adminugt/envioue.php

Però aquesta eina pot ser utilitzada per molt més, per bloquejar el correu d'una empresa, per fer anar cartes als diaris demanant l'atenció sobre aquest problema, etc...



1 de maig dia del treball i la blogosfera

Notícies sobre e-sindicalisme — Enviat per esindicalisme @ 00:58
L'1 de maig és dia de reivindicacions sindicals, és el dia en que els sindicalistes surten al carrer per recoradar-nos que la lluita als centre de treball per asolir una millor posició de negociació entre empresaris i treballadors no és cosa d'un dia ni de dos, ni d'un any ni de dos. Devant del fet sindical hi ha molt mite, un d'ells és que no s'ha possat les piles en això d'internet. Potser sigui veritat devant certs moviments socials que només poden accedir-hi a un mínim de rellevància pública a través dels mitjans alternatius, entre d'altres coses perquè la seva veritable força social és molt minsa. Però no és veritat en general, i la blogosfera també ho comença a reflexar, es comença a parlar de sindicalisme i molt més a prop d'una data important per al sindicalisme com l'1 de maig. Podem veure-ho en l'únic dirigent sindical d'alt nivell amb bloc, en Josep M. Àlvarez, ens convida a participar de la manifestació unitària de la UGT de Catalunya i la CONC que realitzaran a Barcelona. També a la xarxa de blocs sindicals podem trobar un bon nivell d'informacions sindicals com un anàlisis de l'èxit de les movilitzacions franceses contra el CPE (encara que jo crec que caldria reformar una parta del Code du Travail, però no la que afecta als treballadors més en precari) o un bloc que planteja l'estudi de l'e-sindicalisme. Entre les xarxes i blocs no púrament sindicals trobem alguns articles referits al mon sindical, per exemple en el bloc d'egocrata trobem una reflexió devant els efectes positius del sindicalisme en l'empresa, trobem a socialdemocracia.org un article que analitza la situació del sindicalisme als paissos més avançats. Els propis sindicats a les seves webs convoquen a rebat per a la manifestació de l'1 de maig, tan l'UGT de Catalunya com la CONC ho fan. Igual que les seves centrals ho fan a la resta de l'estat. Sobre l'ús de les TIC per part del sindicalisme hi cal parlar-hi més, fins i tot hi ha qui fa una tesis doctoral del tema, /blog/e_sindicalisme/smiley_smile.gif, però és un bon moment per recordar un dels clàssics de tot això, un company de la TUC al seu clàssic l'e-union. I com no, del bloc de l'Observatori de ciberpolítica, el seu post

Enquesta sobre blocs i sindicats

Teoria de l'e-sindicalisme — Enviat per esindicalisme @ 14:10

A la UGT de Catalunya hem obert una enquesta per valorar l'utilitat i el coneixement dels blocs per al sindicalisme, podeu contestar-la al següent enllaç:

http://www.ugtcatalunya.org/equestion/equestion.RespCuest?cuest=16610&lng=ca



L'importancia dels blocs per l'e-sindicalisme

Teoria de l'e-sindicalisme — Enviat per esindicalisme @ 07:43

Els blocs són eines de comunicació molt més properes a les comunicacions per e-mail que a les webs coorporatives tradicionals. Això fa que aquests adaptin formes més personals que puguin expressar l'idiosincracia de l'autor i mostrar més "l'opinió" que la pura "informació". Ja McLuhan va dir que "el mitjà és el missatge" i en aquest cas encara més. La possibilitat a més de col·laborar en xarxa de fer "blogrolls" i de interaccionar els dona encara més força per generar comunitat. En aquest sentit molts teòrics que han estudiat l'ús dels sindicats de la formació on-line i que han analitzat quines són les necessitats de sindicalistes que no es troben a empreses grans indiquen que lo més important és això generar comunitat i per tant les xarxes de blocs a més de les webs sindicals són també una eina esencial per a fer e-sindicalisme.


Encara que amb un bloc no resolguem cap conflicte laboral, només la importancia dels que hi participen en abocar-hi la seva experiència sindical o els seus coneixements tècnics per ser compartits per la resta generen aquest sentit de pertanyença que molts sindicalistes necessiten per afrontar la molts cops solitaria tasca de defensar als treballadors del seu centre.




Powered by LifeType